Zrębek wędzarniczy produkowany z kłód to materiał drewniany o pożądanych w branży spożywczej właściwościach . Dowiedz się, jak można go uzyskać dzięki nowoczesnej linii produkcyjnej dostępnej w naszej ofercie.
Czym jest zrębek wędzarniczy?
Zrębek wędzarniczy to specjalnie rozdrobnione drewno, które jest wykorzystywane w procesie wędzenia różnego rodzaju żywności. Nadaje charakterystyczny smak i aromat w zależności od rodzaju drewna użytego do produkcji.
Jak działa nasza linia do produkcji zrębka wędzarniczego?
W celu automatyzacji procesów w tartaku stworzyliśmy nowoczesną linię, której zadaniem jest produkcja zrębka wędzarniczego z kłód. Kłody umieszczane są za pomocą ładowarki na podajniku łańcuchowym buforowym do magazynowania kłód i trafiają następnie na podajnik schodkowy dozujący. Dalej materiał transportowany jest zespołem podajników taśmowych do rębaka. Na podajniku taśmowym zamontowano czujniki laserowe sygnalizujące nadwymiarową kłodę, jeśli jej średnica przekracza 250 mm. W takim przypadku jest ona usuwana z linii za pomocą wyrzutnika.
Podajnik taśmowy wyposażono również w wykrywacz metalu, który sygnalizuje obecność metalowych elementów w materiale. Rozdrobnienie kłód następuje w rębaku OKRR 600. Jest to specjalna wersja maszyny wyposażona w głowicę 4-nożową pełną oraz silnik o mocy 110 kW. W miejsce standardowego podajnika wibracyjnego zastosowano podajnik łańcuchowy z zabierakami, który bezpośrednio podaje kłodę do rębaka. Uzyskana frakcja jest wysypywana na przesiewacz dwupoziomowy do odsiewania właściwego zrębka wędzarniczego, który za pośrednictwem podajnika taśmowego trafia do miejsca magazynowania.
Zapraszamy do obejrzenia filmu oraz zapoznania się z naszą ofertą.